Hvad hvis man ikke kan finde et roligt sted, når man skal meditere?

Kort sagt: Det er ikke noget problem. I visse situationer måske snarere tværtimod smiley

Min meditation foregik ikke i mit sædvanlige meditationslokale i dag, men et andet sted i forbindelse med yogaundervisning. Området var fyldt med forskellig håndværkeraktivitet, og der var meget larm af forskellig slags. Derfor blev lydene i første omgang brugt som meditationsobjekt. Og det fungerer fint.

Man kan øve sig i ikke at blive irriteret over støj.

Lydene kan bruges på to måder:

1) Man kan f.eks. opfatte sig selv som en mikrofon. Mikrofonen opfanger alle lyde uden at bedømme dem, dvs. ingen overvejelser om, hvorvidt det er irriterende og øredøvende larm af forskellig slags eller skønne og harmoniske lyde. Man opfanger bare lyden, nøjagtigt som en mikrofon. Man skal derfor heller ikke knytte nogen form for logisk tankevirksomhed til det, man hører, som f.eks. “Det er en lastbil i tomgang”, “Det må være en fejemaskine, der kører forbi”, eller “Hvad mon det er, der skal bankes i væggen ovenpå?”. Man registrerer lydbilledet, præcist som det er.

2) Alternativt bruger man åndedrættet som meditationsobjekt. Lydene / larmen giver derved så meget mere intensiv mindfulness træning. I stedet for kun at blive forstyrret af egen tankevirksomhed er der nu også en hel masse lyde, der bortfører ens opmærksomhed. Men som ved tankerne gælder det om igen og igen at acceptere, at opmærksomheden er blevet bortført. Det registrerer man blot og fører så opmærksomheden med venlighed tilbage til meditationsobjektet / åndedrættet.

Og bevægelsen tilbage til lige HER og NU er reelt set det, der er den egentlige mindfulness træning.